Cursus De kracht van herinneringen

 
Hoe draagt reminiscentie bij aan mooie contactmomenten?

Mensen met dementie praten vaak graag over persoonlijke herinneringen uit hun jongere jaren. Het gericht ophalen van die positieve herinneringen (reminiscentie) doet een beroep op wat mensen met dementie nog wèl weten en kunnen. Dat is goed voor hun zelfvertrouwen en zorgt tegelijkertijd voor mooie contactmomenten.

Wat maakt deze cursus de moeite waard?

Deze tweedaagse cursus is vooral interactief en ontwikkeld op basis van de aanpak van het European Reminiscence Network onder de titel “Remembering Yesterday, Caring Today”. Het succes van de Europese aanpak heeft zich inmiddels bewezen en is door de European Commission in 2016 onderscheiden als “success story”. De ervaring leert dat de deelnemers van de cursus vooral enthousiast zijn over de positieve benadering en de vele concrete tips die het werken in de dagelijkse praktijk gemakkelijker maken. Bovendien leren de deelnemers hoe ze zelf groepsbijeenkomsten tussen mensen met dementie en hun mantelzorgers kunnen ontwikkelen en organiseren.

Wat staat er op het programma?

Ik, Annemarie Bolder, ben gespecialiseerd in het werken met mensen met dementie en hun mantelzorgers. Ik vertegenwoordig Nederland in het European Reminiscence Network en heb een grote bijdrage geleverd aan het succes van de Europese aanpak. Vanuit mijn jarenlange ervaring en toewijding laat ik de deelnemers van de cursus graag ontdekken hoe reminiscentiemethoden het contact met mensen met dementie verbeteren. En hoe je dat vervolgens kan gebruiken binnen de begeleiding van hun mantelzorgers. De deelnemers leren werken volgens de Europese aanpak. Deze methode biedt handvatten voor het opzetten van groepsbijeenkomsten, maar bevat daarnaast concrete handvatten die in je dagelijkse werk kan toepassen.

 

Dag 1: verbeteren van contact door reminiscentie

  • Het oefenen met de verschillende reminiscentietechnieken

  • Het ontwikkelen en organiseren van groepsbijeenkomsten volgens de succesvolle Europese aanpak
  • Praktische handvatten voor het omgaan met mensen met dementie
 

Dag 2: Ondersteuning van de mantelzorger

  • Ondersteuning van de mantelzorger
  • Contact verbeteren tussen mantelzorger en de persoon met dementie
  • Vergroten van het inzicht in het veranderend gedrag bij dementie
Voor wie is de cursus bedoeld?

De cursus is geschikt voor (zorg)professionals en vrijwilligers die werken met mensen met dementie en/of hun mantelzorgers begeleiden.

Praktische informatie

De 2-daagse cursussen vinden plaats op woensdag 29 mei en vrijdag 14 juni 2024 in Zwolle. De kosten bedragen € 345,- (inclusief 21% BTW, uitgebreide cursusmap en lunch). Een complete beschrijving van het programma vind je in deze flyer.

Liever samen met collega’s aan de slag?

Dan is een incompany cursus de ideale oplossing. Je bepaalt dan zelf de locatie en de cursusdata. De incompany cursus is mogelijk van 8 tot 20 deelnemers.

Meer informatie?

Of gewoon even bellen?

Wat houdt de Europese aanpak in?

Het European Reminiscence Network, waarvan Ergoworld de Nederlandse vertegenwoordiging heeft, boog zich over de vraag hoe de soms moeizame relatie tussen mensen met dementie en hun mantelzorgers verlicht kan worden. Samen met een Engelse universiteit ontwikkelde zij een opzet voor groepsbijeenkomsten voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Daarbij wordt gebruik gemaakt van onder andere verschillende reminiscentiemethoden. Het succes van de Europese aanpak heeft zich inmiddels bewezen en is zelfs door de European Commission in 2016 onderscheiden als "Success story" wat staat omschreven als; "Success stories are projects that have distinguished themselves by their impact, innovative results and/or creative approach and can be a source of inspiration for others". Tijdens de tweedaagse cursus ‘de kracht van herinneringen’ laten we graag zien hoe dat in de dagelijkse praktijk werkt en welke manieren er zijn om mantelzorgers te begeleiden.


Reviews van deelnemers

Gemiddelde beoordeling van de cursus: 8,9


"Inspirerend en vernieuwend, terwijl ik echt dacht dat ik na al die jaren werkervaring weinig nieuws zou gaan horen."


“Leuke informatieve en energieke cursus. Een aanrader voor mijn collega’s.”


“Inspirerende trainer. Positiviteit en humor spreken erg aan. Cursus biedt variëteit aan onderwerpen en oefeningen. Veel handvatten voor in de dagelijkse praktijk.”


“Geweldig dat we een compleet bruikbare methodiek aangereikt krijgen.”

De media over de cursus reminiscentie

Annemarie Bolder - Trainer

Download de gratis app Dementie en herinneringen:
 
 
Call Now Button